&erik.kjaer.pedersen.role;
Ordbøger
&kbabel; har 3 måder der kan bruges til at søge efter oversatte PO-besked-strenge:
Søgning efter oversættelse ved brug af oversættelsesdatabase
Grov oversættelse
&kbabeldict;
Oversættelsesdatabase
Oversættelsesdatabasen lader dig gemme oversættelser i en database baseret på Berkeley Database IV, &ie; den gemmes i en binær fil på din. Databasen garanterer hurtig søgning i et stort antal oversættelser.
Dette er den måde der er integreret i &kbabel;. Foruden søgning og grov oversættelse, understøtter den også følgende egenskaber:
Hver ny oversættelse der skrives i &kbabel;-editoren kan automatisk blive gemt i databasen.
Denne database kan bruges til at diffe
msgid.
Jo flere oversættelser der opbevares i databasen, jo mere produktiv kan du naturligvis være. For at fylde databasen op, kan du bruge Database-fanebladet i indstillingsdialogen eller du kan slå automatisk tilføjelse til for hver oversat besked i samme faneblad.
Opsætning
Du kan indstille denne søgetilstand og hvordan den skal bruges ved at vælge Opsætning Indstil ordbog Oversættelsesdatabase i &kbabel;-menuen.
Det Generiske faneblad indeholder generel opsætning for søgning i databasen.
Søgning i hele databasen (langsomt)
Brug ikke gode nøgler
, søgning i hele databasen. Dette er langsomt, men det vil give de mest præcise resultater.
Søg i liste af "gode nøgler" (bedst)
Brug gode nøgler
-strategien. Dette vil give dig den bedste balance mellem hastighed og nøjagtig matchning.
Returnér listen af "gode nøgler" (hurtigt)
Vend tilbage til gode nøgler
, prøv ikke at eliminere flere tekster. Dette er den hurtigste metode men den kan føre til et ret stort antal upræcise matchninger.
Versalfølsom
Skeln mellem bogstavstørrelser ved søgning i tekst.
Normalisér mellemrum
Spring over unødvendige blanke tegn i teksterne, så søgningen vil ignorere små forskelle i blanke tegn, ⪚ antallet af mellemrum i teksten.
Fjern sammenhængskommentar
Inkludér ikke sammenhængskommentarer i søgningen. Du vil ønske at have dette slået til.
Tegn der skal ignoreres
Her kan du angive tegn, som skal ignoreres under søgningen. Typisk eksempel ville være acceleratormarkering, &ie; & for &kde;-tekster.
Søg-fanebladet indeholder finere specifikation for søgning i tekst. Du kan definere hvordan der skal søges og også tillade brug af en anden speciel måde at søge der hedder Ordsubstitution. Ved at substituere et eller to ord kan den tilnærmede tekst også blive fundet. For eksempel, antag du prøver at finde teksten Mit navn er Erik.
Lig med
Tekst fra databasen matcher hvis den er den samme som den søgte streng. I vort eksempel kan det være Mit navn er &Erik (hvis & er sat som ignoreret tegn i Tegn der skal ignoreres i Generisk-fanebladet).
Forespørgsel er indeholdt
Tekst fra databasen matcher hvis den søgte streng indeholdes i den. I vort eksempel kan det være Du ved, mit navn er Erik?.
Forespørgsel indeholder
Tekst fra databasen matcher hvis den søgte streng indeholder den. I vort eksempel kan det være Erik. Du kan bruge dette til at tælle de muligheder der kan findes.
Regulært udtryk
Opfat søgt tekst som et regulært udtryk. Dette bruges hovedsageligt til &kbabeldict;. Du kan næppe forvente regulære udtryk i PO-filer.
Brug et ords substitution
Hvis forespørgslen indeholder færre ord end angivet nedenfor, prøver den også at erstatte et af ordene i forespørgslen. I vort eksempel vil den også finde Dit navn er Erik.
Maks. antal ord i forespørgslen
Maksimalt antal ord i en forespørgsel for at aktivere et-ords-substitution.
Lokale tegn for regulære udtryk
Tegn der betragtes som en del af regulære udtryk.
To-ords-substitution er endnu ikke implementeret.
Opfyldning af databasen
Database-fanebladet tillader at definere hvor databasen gemmes på disken (Database-mappen) og om den skal bruges til automatisk at gemme nye oversættelser (Auto-tilføj indgang til database). I dette tilfælde bør du tilføje forfatteren af den nye oversættelse i Auto-tilføjet indgang, forfatter.
Resten af fanebladet tillader dig at fylde databasen fra allerede eksisterende PO-filer. Brug en af knapperne i midten af dialogen. Fremgangen for fil-indlæsningen vil blive vist ved fremskriftslinjer under knapperne. Gentagne strenge-knappen skal bruges i specielle tilfælde hvor en oversat streng bliver gentaget mange gange, så du ikke ønsker at gemme for mange af dem. Her kan du begrænse de gemte strenge.
Opfyldning af databasen
Fyld databasen med eksisterende PO-filer
Definition af gode nøgler
På Gode nøgler-fanebladet findes grænserne for at angive hvordan listen af gode nøgler skal udfyldes. Minimum antal forespørgselsord i nøglen (%) angiver nøjagtigt det. Tekst vil skulle indeholde kun denne procent af ordene for at kvalificere som god nøgle. Det modsatte kan angives via Minimum antal ord af nøglen også i forespørgslen (%). Længden af ordene kan sættes med Maks. længde-spinfeltet.
Søgt tekst indeholdet typisk et antal generiske ord, ⪚ artikler. Du kan eliminere disse ord baseret på hyppigheden. Du kan kassere dem med Kassér ord mere hyppige end eller betragte dem som altid værende til stede med hyppige ord betragtes som i hver nøgle. På denne måde vil hyppige ord være næsten usynlige i forespørgsler .
Hjælpe-PO-fil
Denne søgetilstand er baseret på at få den samme originale streng (msgid) til at passe med en i en hjælpe- PO-fil, oversat til et andet sprog. Det er meget almindeligt at romanske sprog har ord der ligner hinanden. Det samme for angelsaksiske og slaviske.
Hvis jeg for eksempel vil oversætte ordet on
fra tdelibs.po til rumænsk , men ikke forstår betydningen, så kigger jeg i samme fil for fransk og finder actif. I den spanske finder jeg activado. Derfor drager jeg slutningen at det bedste ordet på rumænsk er active. (På engelsk ville kunne ordet naturligvis have været active
i stedet for on
, hvilket ville have forenklet oversættelsesprocessen.) &kbabel; automatiserar denne opgave. For øjeblikket kan du kun angive én hjælpefil at søge i.
Opsætning
Du kan indstille denne søgetilstand ved at vælge Opsætning Indstil ordbog PO-Auxiliary fra &kbabel;-menuen.
I Indstil ordbog PO Auxiliary dialogen kan du vælge stien til en auxiliary PO-fil. For at automatisere PO-fil skift når du ændrer den fil du er ved at redigere e der mange variabler begrænset af @-tegnet der bliver erstattet af passende værdier:
@PACKAGE@
Navnet på det program eller pakke du er ved at oversætte. For eksempel kan det blive til kbabel, tdelibs, konqueror og så videre.
@LANG@
Sprogkoden. For eksempel kan det blive til: da, ro, fr osv.
@DIRn@
hvor n
er et positivt helt tal. Dette udvides til n
'te mappe talt fra filnavnet (fra højre mod venstre).
I redigeringslinjen vises den aktuelle sti til hjælpe-PO-filen. Selv om Det er bedst at bruge de variabler der er givet i stien, er det muligt at vælge en absolut, rigtig sti til en eksisterende PO-fil. Lad os tage et eksempel.
Jeg er rumænsk og jeg har nogen kendskab til det franske sprog og jeg arbejder med oversættelse af &kde;
Første skridt er at hente en meget frisk kde-l10n-fr.tar.bz2 fra &kde; &FTP;-stedet eller at bruge CVS-systemet til at putte et friskt fransk oversættelsestræ på min disk. Jeg gør dette på /home/clau/cvs-cvs.kde.org/kde-l10n/fr.
Mine PO-kilders mappe er i /home/clau/cvs-cvs.kde.org/kde-l10n/ro. Glem ikke at vælge PO Auxiliary som standard-ordbog og afkryds Start søgning automatisk i Søg-fanebladet fra &kbabel; Indstillinger-dialog.
PO-kompendium
Et kompendium er en fil der indeholder en samling af mange oversættelsesbeskeder (par af msgid og msgstr) i et projekt, ⪚ i &kde;. Typisk er et kompendium for et givet sprog lavet ved at sætte alle PO-filer for sprogprojektet sammen. Et kompendium kan indeholde oversatte, uoversatte og fuzzy beskeder. Ikke oversatte ignoreres af dette modul. For dansk har oversætteren af denne håndbog lavet en fil da.compendium, der ligger på &kde;'s CVS, og som indeholder de oversættelser vi er blevet enige om på KLID, modificeret efter &kde;-oversætternes smag.
Ligesom Auxiliary PO, er denne søgemåde baseret at matche den samme
originale streng (msgid) i et kompendium. For øjeblikket kan du kun definere en kompendium-fil at søge i.
Denne måde er meget nyttig, hvis du ikke bruger oversættelses-database og du ønsker at opnå oversættelser der er konsistente med andre oversættelser. I øvrigt er kompendium-filer meget nemmere at dele med andre oversættere og endog andre oversættelses-projekter fordi de kan genereres for dem også.
Opsætning
Du kan indstille denne søgetilstand ved at vælge Opsætning Indstil ordbog PO-kompendium i &kbabel;-menuen.
I Indstil ordbog PO kompendium-dialogen kan du vælge stien til en kompendium-fil. For at automatisere skift af kompendium-fil når du ændrer oversættelsessprog, er der en variabel begrænset af @-tegn som bliver erstattet med en passende værdi:
@LANG@
Sprogkoden. For eksempel kan det blive til: da, ro, fr osv.
I redigeringslinjen bliver den egentlige sti til kompendium PO-filen vist. Mens du helst skal bruge de givne variabler i stien, er det muligt at vælge absolut rigtig sti til en eksisterende PO-fil til at blive brugt som kompendium.
Som et meget friskt kompendium for &kde; oversættelse til ⪚ fransk kan du downloade fr.messages.bz2 fra &kde; &FTP; -stedet.
Du kan definere hvordan der skal søges i kompendiet bed at bruge tilvalgene under stien. De er opdelt i to grupper: tekst-matchende tilvalg, hvor du kan angive hvordan teksten skal sammenlignes og om fuzzy oversættelser skal ignoreres, og besked-matching tilvalg, der afgør om oversættelsen fra kompendiet skal være en delstreng af søge-beskeden eller omvendt.
Versalfølsom
Om matchning af besked i kompendium skal skelne mellem store og små bogstaver.
Ignorér fuzzy streng
Om fuzzy beskeder i kompendiet skal ignoreres ved søgning. Kompendiet kan indeholde fuzzy beskeder, da det typisk er lavet ved sætte PO-filer fra projektet sammen, som kan inkludere fuzzy beskeder. Uoversatte ignoreres altid (Man kan ikke søge efter oversættelsen i en uoversat besked, vel?)
Kun hele ord
Om den matchende tekst skal starte og slutte ved ordgrænserne.
En tekst matcher hvis den er lig med søgeteksten
En tekst i kompendiet matcher kun søgeteksten hvis den er nøjagtig den samme (naturligvis ved brug af tilvalg som ovenfor).
En tekst matcher hvis den ligner søgeteksten
En tekst i kompendiet matcher kun søgeteksten hvis den ligner
. Begge tekster sammenligne i korte stumper af bogstaver (3-ere
) og mindst halvdelen af stumperne skal være de samme.
En tekst matcher hvis den indeholder søgeteksten
En tekst i kompendiet matcher søgeteksten hvis den indeholder søgeteksten.
En tekst matcher hvis den er indeholdt i søgeteksten
En tekst i kompendiet matcher søgeteksten hvis den er indeholdt i søgeteksten.
En tekst matcher hvis den indeholder et ord fra søgeteksten
Teksterne opdeles i ord og en tekst i kompendiet matcher kun søgeteksten hvis den indeholder et eller andet ord fra søgeteksten.