fish
&Joerg.Walter; &Joerg.Walter.mail;
&Brad.Hards; &Brad.Hards.mail;
Stefan Asserhäll stefan.asserhall@comhem.se Översättare
2005-02-29
1.1.2
Låter dig komma åt filer på en annan dator med det säkra skalprotokollet (SSH). Fjärrdatorn måste köra SSH-demonen, men resten av protokollet använder vanliga kommandoradverktyg, som beskrivs nedan.
Du kan använda I/O-slaven fish så här: fish://värddatornamn eller fish://användarnamn@värddatornamn
Du måste använda dubbla snedstreck.
Du behöver inte ange användarnamn (och den efterföljande symbolen @) om du har samma användarnamn på båda datorerna.
Du kan lägga till ett lösenord på formatet fish://användarnamn:lösenord@värddatornamn men det är inte nödvändigt, eftersom du blir tillfrågad om det inte anges.
Om du kör SSH-demonen på en annan port än den vanliga, kan du ange porten med normal webbadressyntax som visas nedan: fish://värddatornamn:portnummer.
FISH ska fungera med alla &UNIX;-baserade datorer som i stort sett följer POSIX. Den använder följande skalkommandon: cat, chgrp, chmod, chown, cp, dd, env, expr, grep, ls, mkdir, mv, rm, rmdir, sed och wc. FISH startar /bin/sh som skal och antar att det är ett Bourne-skal (eller motsvarande, som bash). Om kommandona sed och file, samt filen /etc/apache/magic med &MIME;-typ signaturer är tillgängliga, används de för att gissa &MIME;-typer.
Om Perl är tillgängligt på den andra datorn, används det istället. Då behövs bara env och /bin/sh. Att använda Perl har dessutom fördelen att vara snabbare.
FISH kan till och med fungera på &Windows;-datorer om verktyg som Cygwin är installerade. Alla verktygen ovan måste finnas i datorns PATH, och det ursprungliga skalet måste kunna köra kommandot echo FISH:;/bin/sh på ett riktigt sätt.