Aaron Price aavso@aavso.org
AAVSO-ljuskurvor
Verktyg
AAVSO-ljuskurvor
Verktyget för AAVSO-ljuskurvor
AAVSO-ljuskurvor
Inledning
&kstars; kan visa ljuskurvor för variabla stjärnor från American Association of Variable Star Observers (AAVSO) observationsprogram. Programmet bevakar över 6 000 variabla stjärnor, och består av 10 miljoner observationer som går tillbaka nästan ett århundrade. &kstars; laddar ner de allra senaste data direkt från AAVSO-databasen via Internet, alltså är en nätverksanslutning nödvändig för att använda verktyget.
För att använda verktyget, välj en variabel stjärna antingen via beteckning eller namn i vänstra rutan, och ange start- och slutdatum som ska ritas upp. Välj typ av data som ska ritas upp i höger ruta (se nedan). När du har gjort ditt val, tryck på knappen Skapa kurva. &kstars; ansluter automatiskt till AAVSO-servern, som skapar ett diagram med en ljuskurva, och skickar den till din dator för att visas. Ett exempel på ett diagram med en ljuskurva visas nedan:
Exempel på en ljuskurva
Exempel på en ljuskurva
Observera att ljuskurvorna ALDRIG får användas i forskning, rapporter, presentationer eller publikationer. De är bara avsedda som en informationskälla i &kstars;. De har inte validerats, eller gått igenom de starka kvalitetskontrollåtgärder som utförs av AAVSO. Vi är glada att kunna ge dig bra rådata, genom att helt enkelt begära det på http://www.aavso.org/adata/onlinedata/.
Specifika frågor om data i ljuskurvorna kan skickas till aavso@aavso.org.
Om variabla stjärnor
Variabla stjärnor är stjärnor som ändrar sin ljusstyrka. En ljuskurva är ett diagram av en variabel stjärnas ljusstyrka under en viss tid. Genom att titta på en ljuskurva kan du se stjärnans beteende i det förgångna och försöka förutse hur den kommer att bete sig i framtiden. Astronomer kan också använda informationen för att modellera astrofysiska processer i stjärnan. Det här är viktigt för att hjälpa oss förstå hur stjärnor fungerar.
Data
Här är en sammanfattning av de olika typer av data som är tillgängliga i ljuskurvorna:
Visuella observationer: Det här är en observation av en variabel stjärna av en observatör med ett vanligt teleskop. Det betyder att en observatör såg stjärnan med ljusstyrkan y vid datum och tid x.
Svagare än: Ibland är stjärnan för svag att kunna ses av observatören. När det inträffar, rapporterar observatören den svagaste stjärnan som ses i fältet. Det kallas svagare än
, eftersom den variabla stjärnan var svagare än ljusstyrkan som rapporterades.
Medelvärde: Det här är ett beräknat medelvärde av alla data som rapporterats. Talet behållare anger för datorn hur många dagar som ska användas i varje medelvärdesberäkning. Det måste justeras beroende på observationsfrekvensen. Felgränserna representerar 1 sigma standardavvikelse för felet.
CCDV: Det här är observationer som rapporterats med en CCD som har ett Johnson V-filter. CCDV-observationer brukar vara mycket noggrannare än visuella observationer (men inte alltid).
CCDB: CCD-observationer med ett Johnson B-filter.
CCDI: CCD-observationer med ett Cousins Ic-filter.
CCDR: CCD-observationer med ett Cousins R-filter.
Avvikande data: Det här är data som har markerats av en AAVSO-redaktionsmedlem som avvikande enligt HQ-regler för validering av data. Kontakta aavso@aavso.org för mer information.
Datum: Observationsdatabasen som ljuskurvorna baseras på uppdateras var 10:e minut, så att du kan få data nästan i realtid. Just nu är ljuskurvor bara tillgängliga tillbaka till 1961, men det kommer troligen att utökas längre bak i tiden i framtiden.
Uppdatera din lokala kopia av variabla stjärnor
AAVSO publicerar en fullständig lista med variabla stjärnor i sitt bevakningsprogram. Filen uppdateras månadsvis med nyupptäckta variabla stjärnor. Klicka på knappen Uppdatera lista i AAVSO-dialogrutan, för att synkronisera listan som &kstars; använder med AAVSO-originallistan. &kstars; försöker då ansluta till AAVSO-databasen och ladda ner den senaste listan.
Den anpassade dataströmmen som tillhandahålls av AAVSO, implementerades för &kstars; av Aaron Price. Tack, Aaron!